Home > Vakantiedip

Vakantiedip

De zomer zit er alweer bijna op. Je hebt zo lang uitgekeken naar die welverdiende vakantie. En voordat je het weet is ‘ie alweer voorbij en is het maandagochtend.

Officiële cijfers zijn er niet, maar veel mensen hebben er last van: een afterholidaydip. De zondagavond is volgens bedrijfspsycholoog Jan Machek van ArboNed het dieptepunt. Zelfs voor mensen die hun werk hartstikke leuk vinden, is de maandag na de vakantie soms lastig. Een overvolle mailbox, niet goed afgerond overdracht of een agenda vol met lange vergaderingen is vaak. Om de overgang wat minder pijnlijk te maken, geven wij hieronder een aantal tips.

1. Zet wat souvenirs of foto’s van de vakantie op je bureau. Zo kan je je herinneringen weer even herbeleven en terugdenken aan die leuke tijd.

2. Vergeet niet dat je veel ‘vakantiedingen’ ook thuis kan doen. Neem hier ook de tijd voor, lees op zondag een goed boek of ga op zoek naar de beste pizzeria bij jou in de buurt.

3. Doe iets aan waar je je goed in voelt. Het klinkt misschien gek, maar de juiste outfit kan je mood enorm verbeteren. Trek dus je favoriete overhemd aan, of iets anders waar je éxtra bruin in lijkt.

4. Luister naar muziek. Hardrock is misschien een beetje te afleidend, maar door muziek blijf je goed wakker én beter geconcentreerd.

5. Plan alvast je volgende vakantie! Met een leuke tijd in het vooruitzicht duren de dagen een stuk minder lang. En als je nog niet kunt boeken, kan je wel vast kijken waar je heen zou willen.

6. Maar vergeet niet dat thuis zijn ook heel fijn is. Je slaapt in je eigen bed en kunt je familie en vrienden weer zien. Toch behoefte om er weer tussenuit te gaan? Een dagje weg heeft soms al heel veel impact.

Na een week zou het ergste van je ‘vakantiedip’ alweer voorbij moeten zijn. Mocht het veel langer zijn, is er misschien wel meer aan de hand. Dan is het verstandig om goed na te denken over wat je wil en je huidige baan.