Home > Ervaringen > Fred Heister

Fred Heister

Foto: Fred Heister

Fred Heister (64) is CAD/CAM Engineer bij Svedex. Omdat hij over een tijdje met pensioen gaat zijn wij op zoek naar zijn vervanger. Fred vertelt ons in dit interview meer over zijn baan en over het bedrijf Svedex.

Kan je iets over jezelf vertellen?
“Ik kom uit Ulft, mijn grootste hobby is motorrijden en in het verleden hield ik me graag bezig met het repareren van televisies en radio’s. Ik ben getrouwd, heb twee dochters en 4 kleinkinderen. Inmiddels werk ik al 39 jaar bij Svedex, waar ik  CAD/CAM Engineer ben.”

Wat doe je precies bij Svedex?
“Ik ben 39 jaar geleden begonnen in de productie, eerst aan een boorstraat waar alles met de hand ingesteld moest worden en later aan een CNC-machine. Ik ben me ook bezig gaan houden met het digitaliseren van bewerkingstekeningen. We hadden voorheen namelijk alle tekeningen op papier door de fabrieken heen zwerven. Dankzij de digitalisering konden de collega’s bij de machines door middel van het productieordernummer oproepen wat voor onderdelen er bij een bepaalde deur horen. Vervolgens heb ik 1,5 jaar bij automatisering gezeten, waar ik een project succesvol heb afgerond. Omdat ik hierna graag wilde blijven programmeren ben ik me daarna op het bedrijfsbureau bezig gaan houden met de automatisering van de machines. We hebben een softwarebureau uit Duitsland uitgenodigd om de machines te komen automatiseren. Daar zijn we druk mee bezig geweest. Doordat alles nu parametrisch is geprogrammeerd schalen de bewerkingen automatisch mee met de afmetingen van de deur. Dat scheelt een hoop werk en daarmee voorkomen we dat er verkeerde maten worden ingegeven.”

Heb je regelmatig contact met jouw collega’s?
“Het is een veelzijdige baan, waardoor je contact hebt met verschillende afdelingen. Dat contact gaat erg goed. Ik heb regelmatig overleg met de afdelingen verkoop, productmanagement, marketing, productie en R&D. Wanneer we bijvoorbeeld een nieuwe deur willen ontwikkelen wordt er onderling veel overlegd. Voor een nieuwe deur moeten er designs worden gemaakt. Voordat deze designs kunnen worden gemaakt, maak ik een tekening in SolidWorks. Deze tekening wordt vervolgens verder besproken met productmanagement, de directie en de marketingafdeling. Als we ermee verder willen wordt de deur fysiek gemaakt. Zodra de deur wordt goedgekeurd ga ik het verder programmeren in het CAD-CAM-systeem. Vervolgens gaat het naar de afdeling Productconfiguratie waar het mogelijk gemaakt wordt voor verkoop om het te kunnen ingeven. Naast het contact met de verschillende afdelingen zal ik ook veel contact hebben met de nieuwe Productie Engineer.”

Hoe gaat jullie samenwerking eruit zien?
“Als Productie Engineer ga je in eerste instantie in de fabriek beginnen, zodat je kennis over het productieproces opdoet. Daardoor krijg je een idee hoe de deuren worden opgebouwd en hoe de machines werken. Wanneer je alle afdelingen en werkplekken gehad hebt zal ik veel met jou gaan samenzitten. Omdat de materie vrij pittig is, is het belangrijk dat je begint door te oefenen. We zullen eerst een paar keer met vaste waardes werken en vervolgens gaan we het parametrisch programmeren. Dit gebeurt in het begin met een testversie in een testomgeving zodat er in de productie niets fout kan gaan.”

Wat zijn belangrijke eigenschappen waarover de Productie Engineer moet bezitten?
“Allereerst is het belangrijk dat je gemotiveerd, innovatief, en leergierig bent. Daarnaast beschik je over een analytisch denkvermogen. Deze functie is complex en het is belangrijk dat je de uitdaging aan wilt gaan! We zijn op zoek naar iemand die voor langere duur voor Svedex wil werken. Je kunt veel nieuwe dingen leren, over nieuwe producten en nieuwe machines. Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van CNC-programma’s en is het handig als je enige kennis hebt van G-codes. Ook is het fijn als je ervaring hebt met CAD tekenen in SolidWorks. Maar als je daar nog geen ervaring in hebt is daar een cursus voor te volgen. De aanvullende kennis kan ik bijspijkeren.”

Wat maakt Svedex een fijne werkgever?
“Svedex is heel flexibel, bijvoorbeeld als het gaat om de werktijden. Wanneer je kleine kinderen hebt die je naar school moet brengen, is het geen probleem om later te beginnen. Zolang je jouw uren maar maakt. Daarnaast vallen we onder de cao meubelindustrie. Dat betekent dat we onder andere een goede regeling hebben wat betreft vrije dagen. Ook heeft Svedex een goede pensioenregeling.”

Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
“Ik ga altijd met plezier naar het werk. Mijn collega’s zijn tof en positief! Ik voel me, samen met mijn collega’s, erg betrokken bij Svedex. Dat het een mooi bedrijf is werd laatst tijdens de open dag weer bevestigd. We hebben toen ongeveer 1600 mensen op bezoek gehad. Het was heel leuk om te zien dat de bezoekers zo enthousiast waren over het bedrijf. Alles is schoon, de collega’s zijn gemotiveerd. Dat maakt je als werknemer trots op het bedrijf!”

Wil jij als Productie Engineer aan de slag bij Svedex? Bekijk de vacature of neem contact op met David Vink: 06-20455186 of dvink@onsite-academy.nl