Home > Ervaringen > Jan Denissen

Jan Denissen

Jan Denissen | Energietechnoloog

Jan Denissen is woonachtig in België, net over de grens bij Weert. In zijn vrije tijd is hij fervent golfspeler en rijdt hij graag motor. Sinds 2005 is hij werkzaam bij Wienerberger als Energietechnoloog. Omdat Jan per 1 januari stopt zijn wij op zoek naar een opvolger.

Wat doe je precies bij Wienerberger?
“Als Energietechnoloog ben ik verantwoordelijk voor het vormgeven van het energiebeleid bij Wienerberger Nederland. We hebben 19 plants en op elke plant zit een eigen energieteam. Dit team bestaat uit de Plantmanager, Productiemanager, Productieleider, Procestechnoloog en soms het Hoofd Technische Dienst. Binnen deze teams wordt gekeken naar de energieprestatie van elke plant. Er is een monitoringssysteem dat op weekbasis logt. Daarmee wordt de energiesituatie van de fabriek in kaart gebracht en kan het worden gevolgd. Ook worden energiebesparende maatregelen besproken, die worden toegepast en opgevolgd met een actielijst.”

Wat doe jij samen met deze teams?
“Ik ga op regelmatige basis alle 19 teams langs. Daar ben ik betrokken bij veel innovatieve projecten. Deze bedenken we samen, of het zijn toepassingen die vanuit toeleveranciers komen. Ik zorg ervoor dat de projecten goed worden opgezet en ben betrokken bij de implementatie. Vaak start een project als een pilot. Dan wordt een nieuwe techniek eerst op één fabriek toegepast en wordt het, indien succesvol, uitgerold over de gehele Nederlandse organisatie.”

Kan je een voorbeeld geven van een project?
“Als de reductie van 50% CO2 emissie in 2030 gehaald moet worden, zullen onze ovens niet langer met gas gestookt moeten worden, maar met waterstof of elektriciteit. Dat vergt grote investeringen. Dat is ook iets waar bijvoorbeeld netbeheerders een belangrijke rol zullen moeten gaan spelen. Die uitdaging is leuk, je moet echt op zoek naar revolutionaire technieken. Er is ruimte om dat soort projecten in Nederland uit te voeren, het vertrouwen vanuit de corporate organisatie is groot.”

Wat is de grootste uitdaging van jouw baan als Energietechnoloog?
“De uitdagingen voor de toekomst zijn groot! Tot nu toe is er veel ingezet op optimalisatie van het proces, maar nu moeten er nieuwe innovatieve technieken worden ingezet. Een voorbeeld daarvan is het inpassen van een warmtepomp, dat wordt een grote investering op één van de fabrieken. De rol van de Energietechnoloog hierin is het inrichten van het project: wat gaan we meten, hoe gaan we dat meten, hoe pakken we het technisch aan en hoe rendabel wordt het?”

Wat zijn belangrijke eigenschappen om te bezitten?
“Als Energietechnoloog moet je goed kunnen observeren en goed in staat zijn om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Het is vaak combineren van allerlei informatie die tot je komt en je ter beschikking hebt. Daarnaast moet je het fijn vinden om in een industriële omgeving rond te lopen, je zult goed contact onderhouden met de collega’s op de werkvloer. Het is belangrijk dat je een band opbouwt met de medewerkers.“

Wat maakt jouw baan zo leuk?
“Het leuke aan de baan is de vrijheid en de contacten die je hebt met verschillende mensen binnen de hele organisatie. Ook de afwisseling tussen het theoretisch bezig zijn en de dagelijks uitvoering van een project vind ik leuk! Bij Wienerberger heb je alle voordelen van een groot, internationaal bedrijf. Alles is goed geregeld. Ook gedurende de coronacrisis is er strakke communicatie over de aanpak van Wienerberger.”

Wat is de belangrijkste tip voor jouw opvolger?
“Het is belangrijk om je focus te bepalen: welk project geef je op welk moment de aandacht? Juist omdat het werk zoveel vrijheid en afwisseling biedt!”

 

Wij zijn voor Wienerberger op zoek naar een Energietechnoloog. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bekijk hier de vacature, of neem voor meer informatie contact op met Thedo Boer: 06-51831834.