Home > Ervaringen > Jan van Herwijnen

Jan van Herwijnen

Jan van Herwijnen is Planner / Werkvoorbereider Utiliteitsbouw bij Xella. Omdat hij binnen het bedrijf doorgroeit naar een andere functie zijn wij op zoek naar zijn vervanger. Jan vertelt ons in dit interview meer over het bedrijf Xella en zijn functie als Planner / Werkvoorbereider Utiliteitsbouw.

Even voorstellen..
Jan van Herwijnen woont in Vuren, waar het hoofdkantoor van Xella gevestigd is. Ideaal, hij gaat elke ochtend met zijn fiets naar het kantoor. Jan is getrouwd, heeft 3 kinderen en is in zijn vrije tijd graag aan het voetballen. In 2008 begon hij als Planner / Werkvoorbereider Utiliteitsbouw bij Xella.

Wat houdt jouw baan in?
“Ik houd mij bezig met de planning van de utiliteitsbouw van Xella. We hebben een aantal projecten waarover wij ploegen verdelen. Vooraf bespreek ik het moment van starten en de doorlooptijd met de aannemer. Voor deze ploegen regel ik onder andere het logistieke verhaal, de platen en het materieel zoals kranen en hoogwerkers. Ik zorg ervoor dat mensen, materieel en materiaal op de juiste tijd op de juiste plek aanwezig zijn. Ook bespreek ik de randvoorwaarden met de aannemer. Het komt erop neer dat de ploegen ongestoord hun werk moeten kunnen doen.”

Wat is de allergrootste uitdaging in deze functie?
“Het is de grootste uitdaging om veilig een goed rendement te behalen, dat geeft veel voldoening. Daarvoor is flexibiliteit een must. Je moet goed luisteren naar wat de uitvoerder, de ploegen en de aannemers zeggen. Aan de hand van deze informatie is het aan jou om de juiste keuzes te maken. Daarbij is goede communicatie van belang; alle informatie komt bij jou binnen en moet weer naar andere partijen worden gecommuniceerd. Je moet dus dezelfde taal kunnen spreken. Als het bijvoorbeeld hard waait dan staan de kranen stil. Dat heeft weer gevolgen voor de komende dagen. Op zulke momenten zal je snel gaan schakelen. En dat maakt de baan juist zo leuk, elke dag is anders!”

Hoe ziet het team eruit?
“Ik werk in een klein team van 3 man, waarmee ik samen de utiliteitsbouw regel. Dat doe ik samen met 2 uitvoerders. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal ploegen. De sfeer onderling is informeel, dat geldt voor het gehele bedrijf. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen; een prettige werkomgeving met goede resultaten.”

Wanneer sluit jij jouw werkweek tevreden af?
“Als ik aan het eind van de week terugkijk op een succesvolle werkweek, waarbij iedereen weer veilig thuis is gekomen en het allemaal weer met een goed rendement is gelukt. Ik ben veel bezig met de veiligheid van de mensen op de bouwplaats. Vandaag had ik bijvoorbeeld contact met een ploeg in verband met de harde wind. Daarbij heb ik de knoop door moeten hakken om vandaag niet meer verder te gaan, omdat veiligheid voorop staat. En juist door het maken van deze belangrijke, juiste beslissingen sluit ik mijn week tevreden af.”

Wat maakt Xella een goede werkgever?
“Xella is een werkgever die veel vrijheid biedt. Je kan je eigen werkzaamheden indelen, en je bent flexibel in je werktijden. Daar moet je wel goed mee om kunnen gaan. Ook is het een hele betrouwbare werkgever, met goede voorwaarden en er wordt veel aan de onderlinge sfeer gedaan. Zo hadden we, voordat Covid-19 uitbrak, regelmatig bedrijfsuitjes. Etentjes en uitstapjes, zo zijn we een poos geleden bijvoorbeeld naar Leuven gegaan. Daar gingen we op bedrijfsbezoek. Er is altijd veel animo voor de bedrijfsuitjes. Dat zegt veel over de sfeer die binnen dit bedrijf heerst!”

 

Benieuwd naar de functie van Werkvoorbereider / Planner Utiliteitsbouw? Bekijk de vacature.